Teets historia: från Kina till världen

clear drinking glass with liquid on gray surface

Te är en av världens mest populära drycker. Från sin ödmjuka början i det forntida Kina till sin nuvarande roll som huvuddryck i många kulturer har teet kommit långt genom århundradena. Låt oss ta en titt på hur teet spreds från Asien till Europa och så småningom runt om i världen.

Teets ursprung – Kina

Te tros ha sitt ursprung i Kina för över 5 000 år sedan. Enligt legenden kokade den kinesiske kejsaren Shen Nung vatten när några blad från en närliggande Camellia sinensis-buske blåste in i hans kastrull. Kejsaren provade det och gillade det så mycket att han gav det namnet ”cha” eller ”te” och förklarade det som en officiell dryck vid det kinesiska hovet. Detta var början på teets berömmelse i Asien och andra länder.

Te sprider sig över hela Asien

Under de århundraden som följde spreds teproduktion och -konsumtion över hela Asien. I Japan började buddhistiska munkar dricka te som en del av sin religiösa praktik under 800-talet. I Indien etablerade brittiska kolonister storskaliga odlingar för produktion av svart te för export till Europa under 1800-talet. I många länder i Sydostasien, t.ex. Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien, är lokala varianter som grönt te och örtinfluenser populära än idag.

Te når Europa och bortom dess gränser

År 1610 tog holländska köpmän med sig te från Kina till Europa för försäljning på Amsterdams första offentliga auktionshus för exotiska varor. Därifrån blev te snabbt populärt bland europeiska kungligheter – särskilt Katarina av Braganza som introducerade teet i England efter att ha gift sig med kung Karl II 1662 – och så småningom blev te populärt i vardagen bland alla klasser år 1700 e.Kr. År 1800 e.Kr. hade teet nått Amerika där Thomas Sullivan började förpacka prover av sin egen blandning i små handsydda silkespåsar som han skickade iväg till häst – och uppfann därmed det som vi nu känner till som tepåsar!

I dag njuter miljontals människor runt om i världen av te varje dag, och olika typer av te, från svart och grönt te till oolong-te och örtinfusioner, finns att tillgå överallt! Det är verkligen fantastiskt hur långt denna enkla dryck har kommit sedan den upptäcktes för tusentals år sedan i det gamla Kina! Oavsett om du föredrar din kopp varm eller kall, sötad eller vanlig, kommer du utan tvekan att njuta av din nästa kopp med vetskapen om hur mycket historia som ligger bakom varje klunk!