Assam te -som är ekologiskt odlat - Londonteaexchange.se

Assam te

Här finner du Assam te. Assam te är svart te från Assam regionen Indien. Detta te är populärt för sin kraftiga, maltiga smak- och energi uppbyggande egenskaper och dricks ofta som frukost te. Vi säljer ekologiska Assam te som lösvikt eller tepåse.

Assam te är ett svart te som heter efter regionens produktion, Assam i Indien. Assam te är ett svart te tillverkat av blad av Camellia sinensis växten. Svarta teer är mer oxiderade än andra tesorter, som exempelvis grönt te eller vitt te. Oxidation är en kemisk process som skapar mörkare löv och en mer intensiv smak. Till utseendet är bladen, långvridna mörka bruna skott utgör det typiska utseendet på detta te. Gyllene knoppar med en blommig och kryddig lukt blandas med tebladen. Ett tecken av hög kvalitet Assam ”tippy”  eller teblad som har gyllene tips.

Assam-regionen i Indien är världens största teodlingsregion, men producerar mindre kommersiellt te än Kina.

Assam ligger längs Brahmaputrafloden och är ett område som heter Brahmaputra Valley i nordöstra Indien, som gränsar till Bangladesh och Myanmar. Assam är världens största teodlingsregion. Där odlas teet på havsnivå, i ett varmt, vått klimat. Väderförhållandena och terrängen bidrar till den tydliga maltiga smaken av Assam te.

Assam som frukost te

Är känt som Assam svart te, frukost te, engelsk frukost te eller irländska frukost te..

Du kan köpa Assam te i te-påsar eller som ett löst te. Te-experter säger ofta att Assams te serveras bäst utan mjölk eller sötningsmedel. Dock lägger många frukostälskare mjölk i sitt te.

Hur man brygger Assam te

Om du föredrar rent svart Assam te, kan du bygga det precis som du skulle förbereda traditionellt te. Använd dig av  filtrerat vatten om möjligt och gärna en temperaturkontrollerad tekanna för få rätt temperatur.

Lägg i en Assam-tepåse eller en infusionsbehållare som innehåller ungefär en tesked av lösa teblad i en tekopp. Du kan också placera lösa teblad längst ner på en kopp.

Vattnets temperatur bör vara ca 90-95º grader.  Om du inte har en temperaturkontrollerad tekanna, koka upp vattnet och låt sedan vila i en minut för att minska temperaturen. Låt tebladet brygga så länge som önskat. Vissa föredrar ett lättare te, så en 2-3 minute dragning räcker, med 3-5 minuters få du starkare mörkare kopp te.

Koffein i Assam te

Assam te som alla sorter av svart te innehåller koffein. Svart te tenderar att vara högre i koffein än andra tesorter  som grönt te eller vitt te. En kopp Assam te har dock fortfarande mindre koffein än en vanlig kopp svart kaffe.

I allmänhet innehåller en kopp Assam te cirka 50-90 milligram koffein per kopp. Som en grund för jämförelse så innehåller en kopp svart kaffe cirka 100-150 milligram per kopp. Men bryggnings metoden och styrkan på te eller kaffe påverkar hur mycket koffein du konsumerar. En starkare (mörkare) brygd ger mer koffein.

MITT KONTO