Matcha - Köp ekologiskt matcha te pulver av hög kvalité!

MATCHA

Matcha te och matcha pulver

Matcha är väldigt trendigt att dricka då ett är väldigt hälsosamt te. Matcha är gjort av ett grönt te som gjorts till pulver, så när du dricker Matcha konsumerar du hela lövet utan venerna i bladen som skurits ut. Vi erbjuder fin Matcha av kvalitén: Ceremoniell Matcha som är givetvis ekologiska och bio-aktiv. Matcha är den centrala fokuset i japanska teceremonier.

Ekologisk Matcha te

Kallas ofta för den ultimata drycken av forskare på grund av alla dess hälsofördelar. Här får man antioxidanter tillsammans med koffein. Innehåller också aminosyror, protein, kalium, kalcium och vitaminer A och C. Matcha togs över från Kina till Japan runt slutet av 1200-talet. Men på den tiden så var matcha mer enkelt tillverkad vid rostning och pulveriserande av tebladen. Det var inte före den uppfinning av oishita (odla i skugga) som är odlingsmetod..

Matcha pulver

Vi säljer äkta Matcha, dvs autentisk Matcha. Dess kvalité grundar sig i var Matchan är odlad, dvs i Japan. I hundratals år var Kina Matchans ursprung. Den bästa autentiska ceremoniella Matchan finns i Kyoto, Shizuoka och Aichi Prefectures och Kyushu-regionen i södra Japan. Där är odlingsmarken mer järnrik och har mer sluttande kullar. Samt har den idealiska temperaturen.

Läs historien om Matcha längre ner.

Japansk Matcha

Processen med att odla och producera Matcha i Japan är utvecklad och tweaked i över 800. Andra asiatiska länder som producerar liknande ”Matcha” pulver får en annan smak, samt har andra tillverkningsmetoder och regler. Det går inte jämföra äkta japansk Matcha med något annat pulveriserat te som tillverkas utanför Japan. Det finns inget som är lika bra, vare sig sig från Kina eller Thailand. I Japan skuggas matcha plantorna, ångas och lufttorkas. Därefter stenas de till Matcha-pulver. Japanerna är väldigt stolta över sina Matcha.

Gradering av Matcha

  • Matcha av högkvalité är sällsynt. Det som bestämmer kvaliteten är utseendet, bearbetningsmetoden och ingredienserna.
    Teets färg
  • Strukturen, kvaliteten och densiteten
  • Kvaliteten på produkten – är den vener kvar?
  • Pulvret finhet
  • Huruvida det har förekommit någon långvarig exponering för syre
  • Hur det odlats
  • Behandling före det malsDet separeras därefter in i två huvudkategorier: Ceremoniell Matcha, kvalité och kulinarisk Matcha kvalitet.

Ceremoniell matcha kvalité

– högsta kvalité
Har en härligt grön färg med en mycket delikat smak och extremt fin textur. Ceremoniell Matcha är gjord av de yngsta tebladen där stjälkarna och venerna är helt borttagna. Bladen är stenmalda och kan enkelt kännas igen från de andra kvalitéerna tack vare sin ljusgröna färg.

Dosering:
Du behöver ungefär en halv tesked med ceremoniell matcha för varje kopp varmt vatten. Var noga med att vispa din dryck grundligt. Denna kvalité rekommenderas inte till matlagning eller bakning.

Kulinarisk matcha

Används ofta för matlagning och bakning. Det går givetvis också bra att dricka denna Matcha, som fortfarande är ett mycket högkvalitativt Matcha. Det har en något annorlunda smakprofil än ceremoniell matcha. Samt är är något annorlunda tillverkad och har lite olika egenskaper.
Dosering:
Du behöver använda lite mer av denna matcha för att göra en dryck. Blanda en till två teskedar till varje kopp vatten.
De 5 graderna av kulinarisk Matcha
Kulinarisk matcha pulver kan brytas ner ytterligare i fem huvudtyper: Premium, café, ingrediens, kök och klassisk.

Premium Matcha kvalité

Premium matcha te är perfekt för den dagliga konsumtionen, från morgon latte till en eftermiddags matcha smoothie. Jämfört med ceremoniell kvalité, är premium kvalité en mycket bra blandning till lägre pris. Det gör den till ett utmärkt val för vardaglig användning. Premium Matcha har en mycket fin konsistens. Den blandar sig lätt med vatten. Det har en lite mindre levande grönt färg än ceremoni matcha.

Café kvalité Matcha

Är tillverkad av det mindre känsliga blad än ceremoniella och premium matcha. Denna cafe kvalité Matcha har en extremt stark smak och är perfekt för matlagning och bakning. Det är en av de dyrare typerna av matcha pulver. Urskiljs från de lägre kvaliteterna med sin unika gröna färg. Café matcha har en fin konsistens som passar bra till att göra gröna smoothies eller en matcha latte.

Ingrediens kvalité Matcha

Matcha av ingrediens kvalitét är ett utmärkt val för recept som innehåller mjölk och andra mejeriprodukter. Använd den för att göra grönt te glass, en matcha smoothie eller matcha latte. På grund av sin tjocka konsistens fungerar den bra när det läggs till såser och desserter. Förhindra klumpar i dina recept genom att helst röra om matchan med en visp.

Köks kvalité Matcha

Matcha som i köksklass är ett av de mest ekonomiska valen och är gjord med mindre känsliga blad än de andra graderna. Den har en starkare smak som gör den perfekt för storskalig bryggning och att blanda i andra livsmedel. Inte lika bra som de andra typerna av matchpulver. Köks kvalitet Matcha är lite mörkare i färgen och säljs vanligtvis i större förpackningen “bulk”. Denna matcha är idealisk för att experiment med nya recept ta ut svängarna i köket.

Klassisk Matcha

En bra blandning och är väldigt prisvärd. Det är en av dom högre graderna men kostar betydligt mindre. Klassisk matcha har en stark och distinkt smak, vilket lämpar sig för många användningsområden. Det är som säljs mest av då den är mer tillgängligt.

Kuriosa, historien om Matcha te

Grönt te som är grunden i Matcha, som tidigare odlades först i Kina och därefter Japan. Det sägs att en munk från Kousanji templet i Kyoto tog några tefrön med sig och planterade dom nära sitt i Uji-regionen i Japan. Det är därifrån det finaste Matcha i världen producerats. Regionen var perfekt för att odla då det finns näringsrika jordar, varma dagar och svala nätter och dimmigt klimat.

Odlarna började täcka buskarna under skugga för att främja den näringsrika utvecklingen. Därefter ångades det torrt till Tencha och därefter malt under sten till pulver och så var Matcha skapad.

Matcha te ceremonier

De japanska munkarna utvecklade det kände te ceremoni konceptet genom att dricka Matcha före meditation. Teet bidrog till bättre koncentration sig och rening av sina sinnen. Allt för uppnå de högsta nivåerna av Zen. Samurai använde de Zen buddhistiska principerna på soldater i armen för att öka deras energi och vakenhet i strid. Det sägs även att Eisai först gav Matcha till Minamoto no Santomo Shogun, som är känd för sin stora konsumtion av alkohol för honom att boka sin baksmälla. Efter hans svept Matcha var Shoguns baksmälla borta och kände sig pånyttfödd.

Under många år var Matcha endast reserverad för Shogunerna och adeln i Japan. Något som skulle förändras under 1800-talet när Uji-bearbetningsmetoden uppfanns. Det är en mycket effektivare process som ledde till att Matcha blev mer tillgänglig för de japanska massorna.

Matchas odling:

Den färdiga produkten som vi konsumerar i sin pulverform och slutprodukt heter “Matcha” . I sista steget så mals det bearbetade torkade tebladet till ett pulver med hjälp av stenmortlar. Det som händer före pulveriseringen är en produktion av “tencha”. Tencha är den råmaterialet av Matcha.

Tebuskarna har olika tillväxtfaser och i mitten på april är det bra säsong för odla. Plantorna täcks med skärmar. Det görs för att begränsa solljuset till växterna med 60-75%. Nyare forskning har upptäckt att det är genom fotosyntes aminosyror som tetanin som är det som ger en söt smak. Då omvandlas till antioxidanter som katekiner, komponenter som är ansvariga för bitterhet. Begränsning av sol reducerar fotosyntesen ger en mer sötare, mindre bittert slutresultat. Efter cirka 10 dagar så lägst ett lager halm över skärmarna för att begränsa mängden solljus till 90%. Då är plantorna nästan helt i mörker. För få den naturliga ljuset för dess tillväxt tvingas bladen att sträcka ut sig. Te bladen får klorofyll och blir bredare,tunnare, mjukare och ljusgröna till färgen.

Så här går tillverkningsprocessen till:

I maj plockas tebladet för hand. De översta bladen på toppen av växten som är dom yngsta, färskaste och ljusaste, plockas för högsta graden te. De lägre, äldre bladen, som är mörkare grönt, plockas för lägre kvalitén av Matcha , exempel matlagnings kvalitét.

Direkt efter plockning går bladen till bearbetningsanläggning där de ångas för att förhindra oxidering. Ångan är vanligtvis mycket kort; ca 20 sekunder gör att bladet behåller sin gröna färg. Därefter avlägsnas fukten och i tegelugn (Hoiro) Det unika med Tencha-bladen är att man avlägsnar alla stjälkar och vener, siktas, skärs och torkas igen. Då är den äntligen klar att bli mald till Matcha-pulver.

Användningsområden

Matcha är kan användas till mycket. Det traditionella sättet att njuta av matcha är att vispa det i varmt vatten tills det börjar skumma. Det finns dock många andra sätt på vilka man kan njuta av denna populära dryck. Du kan baka matcha-kakor, smoothies, smoothies, muffins, glass och även pannkakor. Det är endast inspirationen som sätter gränser om vad du kan tillaga med Matcha.

Förvaring av Matcha

Undvik värme och ljus förvaras bäst i en tät behållare som inte släpper in ljus. Vissa förvarar det även i kylskåp.

 

MITT KONTO