Grönt te

Hos oss kan du köpa ekologiskt grönt te som lösvikt eller som tepåse online. Vi erbjuder fina premium ekologiska gröna teer som alla odlats på berg på minst 1200-meter över havet där det är lite kyligare temperaturer. Vilket ger en långsammare tillväxt med extra intensiv smak.

Vi på London Tea Exchange säljer grönt te av hög premium kvalité från länderna: Kina, Indien, Japan, Korea, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Thailand och Indonesien. Vi har kortare handläggningstid från fabrik till försäljning än normalt, allt för att du ska få så färskt te som möjligt när du handlar av oss. Med vår unika transportmetod gör att vi har mycket hela teblad i våra teblandningar.

Grönt ekologiskt te

Vi säljer enbart ekologiskt grönt te i lösvikt och i tepåse av tyg i vår webbshop. Våra teer en ekologiskt certifiering och odlas och bearbetas utan giftiga kemikalier. Vi undviker att rubba naturens egna kosystem och arbetarna från exponering för skadliga bekämpningsmedel och gifter. Det finns olika tesorter av grönt te: Gunpowder, Senchasmaksatt grönt teJasmine teMatcha.

Japansk grönt te

Typiskt Japanskt är att tebladen ångas direkt under vattenånga  efter skördning för av inaktivera de enzymer som annars aktiverar oxidering processen. Japanskt grönt te har en gulgrön färg och har en naturligt och friskt lite vegetabiliskt smak.

Kinesiskt grönt te

Vid tillverkning av kinesiskt grönt te så hettas tebladen upp genom att de rostas i stora pannor för att oxideringen inte ska starta. Detta gör att de kinesiska gröna teerna får en rostad smak.

Tillverkningsprocessen

Grönt te bearbetas och odlas på olika sätt beroende på vilken typ av grönt te som önskas. Som ett resultat av dessa metoder bibehålls maximala mängder polyfenoler och flyktiga organiska föreningar, vilket påverkar arom och smak. Odlings förhållandena kan delas upp i två grundtyper – de som odlas i solen och de som odlas under skuggan.

Plantorna odlas i rader och beskärs regelbundet för att producera skott. Generellt sätt så skördas plantorna tre gånger per år. Den första flushen äger rum i slutet av april till början av maj. Den andra skörden sker vanligen från juni till juli, och den tredje plockningen sker i slutet av juli till början av augusti. Ibland finns det även en fjärde skörd. Det är den första “flush” på våren som ger blad av bästa kvalitet därmed ett högre pris.

Bearbetas sker antingen med hjälpa avsSoltorkning, i en korg över kol eller ångning. Ugnstorkning och ånga är mer vanliga moderna metoder. Framställningen av grönt te bevarar mycket av det nyttiga Katechinerna och är därför lite mer nyttigt än tex svart te. 

Så här brygger du grönt te

  • Grader: 70-80 grader.
  • Dosering efter smak, 1 tsk/kopp är lagom.
  • Dragtid: ca 1-3 minuter.
  • Du kan återanvända och brygga om

När du brygger grönt te så är det viktigt att inte använda för hett vatten. Koka upp vatten för att sedan avsvalna. För varmt vatten bränner nämligen de känsliga tebladen och ger en besk smak.

Hälsofördelar

Grönt nses vara en av världens hälsosammaste drycker och innehåller en av de högsta mängderna antioxidanter av något te. Innehållet är ungefär 20-45 viktprocent polyfenoler, varav 60-80 procent är katekiner som EGCG. Katekiner är antioxidanter som sägs hjälpa till att förhindra cellskador.

Det höga innehållet av antioxiderande polyfenoler agerar mot fria syreradikaler samt har antiinflammatoriska egenskaper. Förr i tiden användes grönt te som läkemedel, men numera dricks det främst som en god dryck. Det är även bra för  huden och magen.

Grönt te koffein:

I en kopp på 250 ml, med 2 gram te är det cirka 35 mg koffein. Koffein i grönt te förekommer naturligt. Du bör inte dricka mer än 8 koppar om dag då det är ett vätskedrivande te. Är man gravid rekommenderas man minskar på koffein intaget. Grönt te har mindre koffein vs svart te.

Tillbehör: är gott med en skiva citron, ingefära, honung, socker osv. Grönt te passar även som smaksättare i glass, drinkar och mat.

Förvaring:

Förvaras bäst i en lufttät burk, då syre, ljus och värme försämrar teets kvalitet. Te kan hålla sig cirka 2 år om det förvaras korrekt.

Kalorier i grönt te: (kcal) 2,5 /100 gram

Vanliga frågor

När är det bäst att dricka grönt te?

Drick grönt te på morgonen runt 10:00 till 23:00 eller tidigt på natten. Du kan dricka en kopp grönt te mellan måltiderna, till exempel två timmar före eller efter för att maximera näringsintaget och järnabsorptionen. Om du är en anemi lidande, undvik att dricka grönt te tillsammans med mat. Att dricka för sent på kvällen kan medföra att man får svårare att somna pga koffeinet, välj  hellre ett koffeinfritt te.

Är grönt te dåligt för tänderna?

Att regelbundet dricka grönt te kan skydda mot håligheter, tandköttssjukdomar och dålig andedräkt. Enligt en studie från 2016 som sammanställt forskning om dryckens orala hälsoeffekter. Studien indikerade att grönt te kan minska orala bakterier som i sin tur kan främja tändernas och tandköttet hälsa. Te kan ge fläckar på tänderna med finare ekologiskt grönt te påverkar tänderna minimalt.

Är te miljövänligt?

ja, te som har en ekologiskt certifiering är mer miljövänliga eftersom de odlas och bearbetas utan giftiga kemikalier. Odlingen skördningen sker på sådant sätt som skyddar känsliga ekosystem och arbetarna från exponering för skadliga bekämpningsmedel och gifter.