Läs om hur vår teproduktion går till - Londonteaexhange.se

Fakta om te

Fakta om te

Te har en fascinerande och stormig historia och det går inte att förneka att tedrickande och historieberättande går hand i hand.

Te nämndes för första gången i den Kinesiska litteraturen år 2700 före Kristus, och upptäckten är tillägnad Kejsare Shannon, jordbruksfadern.Enligt legenden bestämde sig Shannon för att vila under ett Camelliaträd en vackerhösteftermiddag.Några blad ifrån trädet föll ner i hans kopp med hett vatten och skapade så den första teblandningen.Förstås blev Shannon lockad av doften från sin blandning och fann den delikata drycken extremt uppfriskande.Trots den värmande historien fann man bevis på att te faktiskt upptäcktes i Sydvästra regionerna av Kina.Fast vi föredrar nog ändå den mytomspunna variationen!
Medans att dricka te var en Syd Kinesisk förekomst så blev det mer brett förekommande under Tang dynastin (618-906 AD) när Lu Yu,s bok om te, Ch`a Ching publicerades. Samtidigt hade teet spridits till Japan av dom Buddistmunkar som kommit till Kina för att studera. 621 AD blev Buddism den erkända religionen i Japan och grönt te utvecklades och blev deras nationaldryck. Sedan dess har te fått en väsentlig roll i Japans kultur och har den betydande rollen i den helt perfekta te-cermonin.

Med tanke på hur utbredd tekulturen är runt om i världen idag, är det svårt att förstå att det fanns långt innan det nådde utanför ÖstAsien. Faktiskt var det inte förrän 1606 när Holländarna först skeppade en sändning av te från Java tillbaka till Holland som Europeerna fick upp ögonen för det. Med denna utbredning över världen förändrades teets funktion betydligt. Förut hade, förutom i vissa delar av Himalaya te använts flitigt inom medicinska drycker. Men när det var importerat till Holland och snart vidare i hela Europa blev det snabbt på modet att dricka te. På grund utav sitt höga pris och att det var exotiskt blev det förbehållet den övre medelklassen.
Förvånande dock är att det tog Engelsmännen ganska lång tid att förstå storheten i att dricka te. Det första cafeét i England öppnade i London nästan ett halvt sekel efter att Holländarna tagit hem det och var även efter det ganska så ovanligt. Startskottet för engelsmännens besatthet kom då Charles II gifte sig med den Portugisiska Prinsessan Catherine of Braganza. Catherine var beroende av sitt te och älskade dom lösa bladen, så genom henne spred sig tedrickandet snart till adeln. Ostindiska Kompaniet förstod att det var en lukrativ bransch och från 1664 började dom importera te till England. Det kommande århundradet var te fortsatt en dryck endast för de mest inflytelserika medlemmarna utav den Engelska societeten på grund av den orimligt höga beskattningen på det. Oundvikligen ledde det till smuggling och förfalskningar. I försökt med att lösa problemet år 1784 tog William Pitt den yngre bort skatten på te. Effekten märktes genast och nu var te något alla hade råd att dricka.
På andra sidan Atlanten orsakade skatterna en politiskt kontrovers. Den 16 December 1773 gjorde rebeller i Boston uppror mot handeln förordnad av den Engelska regeringen, dom kastade lådor med viktiga teer ner i vattnet i hamnen. Den här protesten mot britternas försök att kolonisera känner vi idag till som The Boston Tea Party, ett välkänt slag i Amerikans historia. The Boston Tea Party hade en större betydelse, den i kampen mot oberoende, och det var starten på den Amerikanska revolutionen. I början på 1800-talet fick England större delen av sina teer ifrån Kina. Men så bestämde Ost Indiska Kompaniet att dom skulle begränsa Kinas omfattande monopol på teimport och export genom att utveckla plantager i regionen Assam i Indien. År 1858 när Brittiska Regeringen hade tagit över Ostindiska Kompaniet kunde dom etablera sig på fler egendomar över Indien. Runt 1888 började Britternas import från Indien bli större och ersatte de från Kina. På 1900-talets England blev te ständigt närvarande och hade betydelse i att behålla moralen på hemmafronten under Första och Andra Världskrigen. I den senare delen av seklet återinfördes teauktioner och stärkte följaktligen handeln internationellt. Dessutom sågs möjligheterna att komma ut på den kommersiella marknaden, att öka konsumtionen, genom att på 1970-talet presentera tepåsen. För det är som en kärlekssaga, Engelsmännen och deras te. Resten är historia!

Te skörningen

I länder med teodlingar är det vanligt att endast den övre bladknoppen och de två närmsta bladen blir plockade. Det är allmänt erkänt att äldre löv försämrar kvalitén på teerna.

Höjden ovanför vatten där teerna växer spelar en viktigt roll det gäller formande av smaken, strukturen på teerna. I den förhöjda kallare områdena så växer teerna i en långsammare takt. Den förlängda skördetiden gör att teernas egenskaper hinner utvecklas mer och slutresulatet blir en mer smakrik och högre kvalité på den färdiga produkten.

Att plocka tebladen på bästa sätt kräver noggrann uppmärksamhet och fingerfärdighet och utförs vanligtvis av kvinnor. En dags arbete brukar resultera i cirka 17-24 kilo blad. Efter plockning så transporteras bladen till fabriken och det sker ungefär 2-3 gånger varje dag. Där bestämmer färg, struktur smak och utseende vad som blir teet och en dags arbete blir endast 4-6 kilo producerat till färdigt te.

Dom olika stegen av te-produktionen

SVART TE

Torkning

Efter skörden och ankomsten av de färska bladen till fabriken så startas torkningsprocessen, där fuktighetshalten hos de skörda bladen minskar med ungefär en tredjedel. Torkningen sker vanligtvis i speciellt uppmätta lådor med rutnäts botten som kan vara så långa som trettio meter. I rummen så ventilerar stora fläktar dessa öppna lådor. Fläktarna kan ställas in på olika temperaturer och intensiteter beroende på bladens fuktighetshalt vid ankommandet. Inom varje låda så läggs bladen ut noggrant inför den grundliga torkningsprocess som vanligtvis varar mellan 12 och 18 timmar. Mot slutet har bladen blivit tillräckligt mjuka och formbara för nästa produktionsled nämligen rullningen.
Jäsning

De initiala faserna av fermenteringsprocessen förekommer i den tidigare fasen av rullande. För att slutföra produktionens jäsning stadiet så sprids bladen ut på bord i skikt ca 10 cm och rummet fuktas ner genom att roterande fläktar som sprider vatten. Färgen på bladen förvandlas gradvis till en koppar röd nyans under fermenteringsprocessen som normalt varar mellan två och tre timmar. Eftersom kvaliteten på den färdiga te-produkten är starkt påverkad av jäsningens dynamiken, så måste te-tillverkare regelbundet noggrant granska graden av oxidation på alla bladen.
Rullning

Efter den relativt långa torkningsprocessen rullas löven i stora rullande maskiner. Maskinerna består av två tunga metallplattor som roterar mot varandra för att bryta upp bladets celler. Cellernas vätska i bladen kommer i frekvent kontakt med luften och det gör att bladen blir gradvis bli oxiderade. I sin tur börjar fermenteringsprocessen som utvecklar bladens eteriska oljor. Dessa oljor är integrerade i av formningen av den karakteristiska doft och smak hos den färdiga produkten.
Torkning

Så fort den önskade graden av fermentering har uppnåtts så torkas teet (vanligtvis i ungefär tjugo minuter i torkare som drivs av antingen trä eller olja. Cellvätskan i bladen som tidigare utsätts för luft får nu istället blir vara under 90 grader hetta under torken. Denna torkningsprocessen avslutas med en temperaturminskning till 40 grader och till bladens fuktighetshalt på run cirka 6%.

GRÖNT TETill skillnad från svart te, är inte grönt te jäst under produktionsprocessen. För att undvika oxidation och att bladen behåller sin olivgrön nyans, dess höga antioxidant och polyfenolhalt. Under produktionen så avlägsnas tanninerna och enzymerna från gröna teet via en ångbehandling eller rostning direkt efter torkning. Till skillnad mot rullandet är teet raklångt ångat eller delvis rullat eller torkat. Gult te bearbetas på ett mycket liknande sätt som grönt te, men har en långsammare torknings fas där bladen lämnas för att gradvis gula.

VITT TESkördas traditionellt i Fujianprovinsen i Kina, vitt te är gjort av unga blad eller knoppar. Dessa har blivit tillåtna att torka i naturlig sol och blir sedan ångad och torkad. Bladen är mycket fina, silverfärgade vita tippar och man nära håll se det små håren på de oöppnade knopparna som är det som ger bladen ett vitaktigt utseende. Som brygd är drycken i sig är faktiskt blekgul och mycket lätt i smaken, men dess hälsofördelar är stora, fylld med polyfenoler och innehåller en hög koncentration av antioxidanter.

OOLONG TE


Oolong te är ett mellanting mellan ett svart och grönt te då det är semi oxiderad. Ett Oolong te kan luta sig mot både “svart” och “grönt” då det är ett brett spektrum som kan gå från en skala från 8 till 85%.

Oolongte besatt av salubrious egenskaper av grönt te och rikheten och robustheten i svart te. Efter oxidation, som noggrant övervakas, är bladen curlade och twisted, vilket ger dem ett distinkt utseende. Teet har det gröna teets hälsofördelar som är typiskt för det gröna teet och fylligheten och robusten från det svarta teet. Efter oxidation, vilket är noggrant övervakat så lämnas bladen rullade och vridna och det är det ger dess sitt distinkta utseende.

PU-ERH TEAUtöver svart te som är bearbetat så är ett Pu-erh te två gånger så oxiderat och sedan har det under åldringsprocessen förvarats under jord och där kan det vara upp till 80 år. I den mening är det jämförbart med ett med ett fint gammalt vin eller whisky och teerna kan ha rekordhöga priser beroende på dess mognad.

Traditionellt lagras pu-erh i ganska så estetiskt tilltalande skivor eller kakor då de transporteras över långa sträckor över den kinesiska regionen. När teet är bryggt så har den en påtaglig intensitet av den sublima djupa eller svart färgen på koppen, Pu-erhs är ett väldigt unikt sett i te-spektrumet.

Te Anatomi

Te,växer på en trädliknande växt och på en teodling hålls buskarna trimmade med regelbunden beskärning. Te till här arten Camellias. Den vintergröna buskar har mörka, räffla läderliknande blad. Blomman är vin eller rosenfärgad och frukten är liten med ett hårt skal som liknar en hasselnöt. Numera görs reproduktionen sällan genom pollinering, utan istället så odlas det buskar upp med sticklingar av den mest högavkastande föräldrar busken.

THEA SINSENSIS(ELLER KINESISKT TE)

Denna planta förbi buskliknande även utan regelbunden beskärning och växter till en höjd av 3-4 meter. Blomstrar gör den bäst i ett klimat som inte växlar så ofta till och klara av lite frost och köld.Denna växt förblir buskliknande även utan regelbunden skärning och växer till en höjd av endast 3-4 m. Denna buske blomstrar bäst i måttliga klimatzoner och kan till och med vara fjädrande mot frost.

THEA ASSAMICA(ELLER ASSAM TE)

Denna buske är stort som ett stort träd med en höjd av 15 - 20 meter om den inte skärs regelbundet. Som en ren tropisk växt trivs denna buske bäst i en varm miljö.

Dessa två primära teer har korsat i otaliga tider för att få fram ännu finare, mer aromatiska och har med tiden fått mer robust avkommor. Det är viktigt att känna igen variationen av smak och kvalité inte är endast beror på plantan i sig själv, utan också att området den växer på. Växt-klimatet touch det noggranna plocknings selektionen av blad och bearbetningen av bladen spelar en stor roll för att få fram fina teer. Det är ytterst vikt att ha alla dessa delar i processen i åtanke vid framställandet av te.Det är därför det finns väldigt många variationer av te som bildar ett brett spektrum av teer i olika smaker, kvaliteter och utseenden. Det är därför te-världen är så spännande och en utmanande plats även för påläste teälskaren då det är så mycket att kunskap att förkovra sig i.

Gradering av te

Omfattande och ofta förbryllande breda graderingssprektrumet för te som har olika kvaliteets nivåer, allt från premium "Orange pekoe" till det mindre önskvärda, "fannings" så kallat "damm". Det är viktigt att ha i åtanke är det graderingen av te baseras på kunskaperna att kunna producera olika kvaliteter på te och som produceras i industrin och skiljer sig avsevärt åt. Det råder ständigt i diskussion i branschen hur graderingarna på teer skiljer sig åt mellan leverantörerna. För många te-säljare anser att graderingen baserat endast på smaken.Vi kommer nu guida dig i dom olika betyg graderingarna på te nedan, som en användbar introduktion så har vi valt ut några av det mest använda termologierna i te-provning.

GOLDEN FLOWERY - Består av unga löv eller knoppar som är plockade tidigare i säsongen. De är vanligtvis karaktäristiska gyllene i färgen.

FLOWERY - Består av större, mer utvecklade blad, plockade i den andra eller tredje “flush”. De är kända högt innehåll av dom så kallade “tips”.

TIPPY- Innehåller ett överflöd av “tips”.

CHOPPY- Blandning av olika blad i varierande storlekar.

FANNINGS- Mindre bitar at teblad, används ofta i tepåsar.

Dom olika kvaliteterna på teer varierar beroende dess egenskaper av ett helt blad eller ett brutet blad. På grund av de långa och fantasifulla beskrivande namnen definieras grader ofta av akronymer som kan vara relativt förvirrande. Till exempel skulle "FTGFOP" översättas som "Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". Normalt är regeln: Ju längre akronymen är desto bättre är kvaliteten. Några av de viktigaste kvaliteterna för hela bladen och brutna bladen och anges och förklaras nedan

TE AV HELA BLAD

1) FOP- FLOWERY ORANGE PEKOE Flowery Orange Pekoe är ett ganska luddigt, tunt löv med gyllene eller silverfärgade bladspetsar. Under fermenteringen så behåller spetsarna sin färg - detta beror på deras lågt tannininnehåll. Dessa “tips”, visar på att det unga tebladen har som använts och kan betraktas som en barometer av högsta kvalitet. Varianter av FOP-klassen inkluderar GFOP-Golden Flowery 2) OP- Orange pekoe Större än flowery orange pekoe , tunn och luddig och är liknande Orange Pekoe. I ett etymologiskt sammanhang hänvisas “orange” till den nederländska termen "Oranje", som översätts som "kunglig". Den exakta översättningen för Pekoe är dock okänd.

3)PEKOE = P AND FLOWERY PEKOE = FP

Det här bladet är kortare och större än Orange Pekoe, ofta öppet och inte så fint rullat. Pekos skiljer sig från Orange Pekoe eftersom deras konstitution är kortare, men större. Dessutom verkar de vara mycket mer öppna och inte lika tätt rullade. Det beror på att dom innehåller mer “blad” då den är större, Pekoe är jämförelsevis starkare som brygt.

BRUTNA TEBLAD1a) FBOP- FLOWERY BROKEN ORANGE PEKOE
1b) GBOP- GOLDEN BROKEN ORANGE PEKOE
2a) BOP- BROKEN ORANGE PEKOE
2b) BP- BROKEN PEKOE

FANNINGS OCH DAMMFannings och damm är något som uppsamlas under siktprocessen av teer och är de minsta komponenterna i bladet. Detta används ofta i tepåsar och är av lägsta kvalitet. De har ofta stark smak och stora vinstmarginal. Ofta blandas dessa teblads-rester för få ett önskat utseende.
MITT KONTO